Oförsiktigt av utrikesministern angående värnplikten

Sälen: Margot Wallström presenterade idag detaljer för hur Regeringen ser på en återinförd svensk värnplikt – eller inte.

För några dagar sedan pushade vi för Rikskonferensen, lite slarvigt kallad Folk och försvar efter arrangören. En god tillställning med enorma möjligheter då gräddan av landets styrande finns på plats tillsammans med tänkare, intresserade och rejäl mediebevakning.
När artikeln länkades upp på Facebook fick den meddelande/ingress: ”Hoppas det inte endast blir jakande hövligheter i pullovrar och cardigans” med hopp om att tre dygns fokus uteslutande på Sveriges försvar, säkerhet, människors trygghet och samhällets krisberedskap skulle leda till, om inte stordåd, så någonting ljust, konkret och konstruktivt.

Visst får det vara avslappnat emellanåt, även på Rikskonferensen, men redan innan första dagen är till ända kan vi i Eriks Hultgrens krönika i Blekinge läns tidning (BLT) läsa om hur utrikesminister Margot Wallström på en pressträff ska ha sagt sig vilja införa en värnplikt där folk får välja mellan att göra militärtjänstgöring och att hjälpa till med ”skogsbränder”, ”flyktingmottagande” och andra civila uppgifter. De samlade journalisterna var såklart överraskade och började säkert kvickt tänka på hur de skulle presentera denna nyhet. Men lika snabbt som uttalandet kommit kom tillägget: ”Det här är bara min personliga åsikt, jag talar inte för någon annan än mig själv.” Ridå!

Det är lätt att hålla med Hultgren på BLT och alla andra som höjde och höjer på ögonbrynen. Utrikesministerns val att personligen, grundlöst spekulera kring vårt försvar inför den samlade pressen är ytterst tveksamt. Hon är officiellt på plats och företräder både riket och sittande Regering. Två dagar kvar i Sälen. Fokus nu! Vi hoppas. Ni kan.

Blekinge läns tidnings ledare:

BLT – Nej, Wallström, som utrikesminister kan du inte spekulera lite fritt om försvaret

Läs även Semper Miles artikel: Folk och Försvar i Sälen 10-12 januari