Foto: Frankie Fouganthin

Finansministern ikväll: Försvaret har redan fått mycket pengar

Den större försvarssatsningen låter vänta på sig ett tag till. I kvällens Agenda i SVT2 medverkade finansminister Magdalena Andersson i och med höstbudgeten som under stor uppmärksamhet blir offentlig i övermorgon den 20 september.
Enligt DN idag ska tidigareläggandet av utplaceringen av stående styrkor på Gotland, i onsdags, ha varit en reaktion på ett ryskt hot. Mycket allvarligt och det aktualiserade frågan ifall det kan bli mer pengar till försvaret nu. Finansministern gjorde dock saken klar: ”Det handlar inte om stora resurstillskott under de kommande åren. Där kom det mycket pengar den förra budgeten.”

Regeringens bild av behov för hastig reform och återuppbyggnad av försvarsresurser och bemanning är alltså att det försvar landet har samt utvecklingstakten är tillräckliga. Vi får helt enkelt ge oss till tåls, hålla tummarna vad gäller omvärldsutvecklingen och sätta vår tillit till att ÖB och alla hans medarbetare fortsätter kampen för att lösa uppgifterna och glänsa med det vi har.

Agenda i SVT Play

Se även Semper Miles: Utgiftsområde 6 – plus och minus ger omfördelning samt Sveriges försvar står inför utmaningar men klarar uppdraget

(Bilden: Magdalena Andersson med sin första ”nådiga lunta” som finansminister hösten 2014. Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

Källor: SVT, DN

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]