Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

Vägbasövning går igång i norra Finland

Dags igen för den större finska flygövningen Baana 20. Under fyra dygn blir det ökad militär verksamhet med start måndag.

Precis som vi använder Finland vägnätet för reserv-/vägbaser och det är där man lägger tyngdpunkten med den här övningen. De medverkande enheterna opererar utifrån sina respektive ordinarie baser och kommer utnyttja vägsbaser i norra Finland där orterna, och områden kring, Taniniemi, Hosio och Raiskio särskilt nämnts.

Luftrummet är på sina håll stängt för allt annat än militär verksamhet och även på marken är det aktuellt med flera avspärrningar. Bland annat stängdes väg 924 vid Hosio i förväg redan 4 september och öppnas igen först kommande fredag den elfte. Där ombesörjer försvaret med bevakning, skyltning och omdirigering på plats för den civila trafiken.

Boende i området/i närheten av övningsverksamheten har fortsatt tillträde men finska Försvarsmakten har meddelat att man kommer övervaka rörelser in och ut samt utföra identitetskontroller på dessa.

Grovt räknat ligger det aktuella området omkring 70 km öster om Haparanda. Sverige har deltagit i tidigare upplagor men uppgifter ifall vi medverkar den här gången har ännu inte stått att finna. Övningen Baana 20 pågår under perioden 7 till 11 september.

Film: LIVEX 2015 – Vieremä Road Base, från ett tidigare övningstillfälle men… (1:45 min)

Ilmavoimat – Finska flygvapnet

Puolustusvoimat – Finska Försvarsmakten

Läs även Semper Miles: Viktig förmåga när Hercules landar och lyfter på landsväg och Svenska enheter i full aktion över finska Karelen samt Finland inleder provflygning med Gripen och fyra andra kandidater och Tidigare reservbas kan vara på väg tillbaka inom kort

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Markpersonal jobbar på en finsk F-18 baserad i Hagshult, Sverige under Aurora 17. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten. Filmen: Puolustusvoimat Youtubekanal.)

– Road Base Air Force Exercise in Northern Finland during 7-11 September

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]