Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten

Två veckor tuff större vinterövning i Norrbotten

Övningen Vintersol gick just igång och kommer att pågå månaden ut (16-28 februari). Enligt uppgift är det som sig bör mycket intensiv verksamhet på och kring övningsfälten i Boden med omnejd. Allmänheten har påmints om innebörden av avspärrningar samt informerats om ökad närvaro på allmän väg samt buller.

Vintersol är den årligen återkommande slutövningen för förbanden i norra Sverige. I 2022 års upplaga medverkar cirka 1 100 soldater från Norrbottens regemente, Norrlands dragonregemente, Bodens artilleriregemente, Ledningsregementet och Helikopterflottiljen. Här brukar det även förekomma utländska inslag, men ännu har inga uppgifter om dylikt släppts.

Huvudsyftet är ”att med ett nationellt scenario samträna bataljoner, kompanier och plutoner med funktioner och understödjande förband, samt möjliggöra för respektive förband att öva mot sin krigsförbandsspecifikation i vintermiljö”. Vintersol utgör även förberedelse inför den kommande multinationella övningen Cold Response, som genomförs i Norge i mars.

Må det bli händelserikt och givande!

Vintersol 2022

Norrbottens regemente, I 19
Norrlands dragonregemente, K 4
Bodens artilleriregemente, A 8
Ledningsregementet, LedR
Helikopterflottiljen, Hkpflj

Från 2021 – Amerikanskt specialförband övade vinterstrid i norr

Läs även Semper Miles: Välkommen tillbaka Bodens artilleriregemente och Stridsflyg övar mot markmål samt Något avsides lever fortfarande anläggningen med tradition av mystik och sekretess och FMV:s avskilda men välkända superanläggning

(Bilden: En stridsvagn 122 under anfall, från en tidigare upplaga av Vintersol. Något beskuren. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten.)

– Some two weeks of demanding annual Subarctic Exercise ”Vintersol” (Winter Sun) in northern Sweden

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]