Foto: Milan Nykodym

Toppuppdaterade Gripen även i Tjeckien

Efter att ha genomgått omfattande modifieringsprogram, utbildning och uppgradering till Version 20 flyger man den allra senaste standarden, i princip samma som svenska Flygvapnet! Arbetet har pågått under ett par års tid och idag meddelar FMV att de tjeckiska Gripenplanen är driftsatta och i tjänst.

Det här innebär kraftigt ökad operativ förmåga med förbättringar på områden som t ex pilotgränssnitt, kommunikation, sensorer, radar, samt förmågan att bära nya vapen (inklusive Meteor?). I och med Version 20 får man även attackförmågan och kan slå mot markmål.

Tretton år med Gripen. Landet har tre flottiljer och Tjeckerna är goda ambassadörer. De litar verkligen på, och uppskattar, sina världsledande stridsflygplan vilket ofta kan ses på uppvisningar och i media, både i Tjeckien och ute i världen. ””Our Air Force enjoys a strong and positive professional reputation within NATO” sa den nytillträdda försvarsminstern Karla Slechtova i januari.

Kostnaden för att hålla sig på toppnivå med den här versionsuppgraderingen har beräknats till motsvarande ca 800 miljoner kronor. Det gällande leasingavtalet har förlängts till 2027 och det talas redan om kommande uppgraderingar, den här gången med materiel som Tjeckien själva initierar.


Film: Från NATO Tiger Meet 2016 (4:28 min)

Czech air space under the permanent protection of the military

Ministry of Defence and Armed Forces of Czech Republic – Försvarsmaktens officiella hemsida

Läs även Semper Miles: Gripen naturligt viktig kandidat för allt fler och JAS 39 Gripen – bäst i världen samt Deras största militära investering i modern tid och BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär

(Bilden: Saab JAS-39 Gripen, Czech Air Force, från ett tidigare tillfälle. Foto: Milan Nykodym, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en. Filmen: Ministry of Defence and Armed Forces of Czech Republic.)

– Czech Republic has upgraded its fleet of Gripen Aircraft to latest v.20-standard!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]