Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten

Skymning och fientlig aktivitet möter Hemvärnet i Blekinge

Hela Blekinge västra bataljon (36.Hvbat), alltså hundratals män och kvinnor, genomför Krigsförbandsövning fr o m idag. ”Det råder skymningsläge och fientliga handlingar kan komma att riktas mot Sverige”. Bataljonen har som namnet antyder ansvar för västra delen av Blekinge och den här gången fokuserar man på aktiviteter i och kring orterna Karlshamn och Sölvesborg.

Allmänheten har gjorts uppmärksam på den ökade närvaron. Bland annat kommer hemvärnsförband att röra sig genom Karlshamns centrum och med stor sannolikhet möta fiender i samband med detta. Även i Sölvesborgs centrala delar kan man räkna med militär aktivitet.

Boende i och omkring övningsområdena uppmärksammas på att höga ljudnivåer kan förekomma, och militär trafik tidvis kommer att finnas på civil mark och allmänna vägar under tidsperioden” meddelar Försvarsmakten.

Övandet pågår hela veckan lång, 8-14 maj, och mot senare delen finns chans för alla att på närmare håll träffa och bekanta sig med sitt hemvärn. Då blir det tid för information, svar på frågor, rekrytering m m. Närmare bestämt Stortorget i Sölvesborg på fredag 12/5 kl 16:00 och Stortorget i Karlshamn på lördag 13/5 kl 13:00.

36:e hemvärnsbataljon/Blekinge västra bataljon

Interaktiv översiktskarta, Blekinge (Eniro)

Läs även Semper Miles: Det rekorderliga folket och Låt soldater framstå som soldater emellanåt samt Ryska intressen i Karlshamns hamn om kommunen får bestämma

(Bilden: Personal ur 36.Hvbat.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]