Foto: Copyright Saab AB

Produktionen av nya flygplanet T-7A har börjat

Resan fram till segern i den tuffa upphandlingen för ett rejält antal nya skolflygplan till amerikanska försvaret var stenhård och lång, kantad av ivriga konkurrenter. Desto bättre måste det ha känts för det lyckade samarbetet mellan Boeing och Saab som kunde presentera den bästa lösningen och slutligen tog hem ordern.

Nu har produktionen gått igång och en första serie om sju flygplan av typen T-7A Red Hawk byggs för fullt i Linköping. Saab ansvarar för utveckling och produktion av den bakre delen av skolflygplanet och slutmontering kommer sedan att ske hos Boeing på andra sidan Atlanten.

Framledes flyttar produktionen av de nya skolflygplanen närmare händelsernas centrum, till Saabs nya anläggning i West Lafayette, Indiana. Endast omkring 35 mil nordöst om Boeing i St Louis, Illinois. Något som nämns som en viktig del av Saabs tillväxtstrategi i USA. En utveckling vi anade och reflekterade kort kring redan tidigt 2016 fast då för ett annat plan (se länk till artikeln ”Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov” nedan).

Det är bara drygt ett år sedan Saab undertecknade kontraktet, och nu startar vi produktionen. Detta är möjligt tack vare ett bra samarbete mellan Saab och Boeing. Vi på Saab är stolta över att utveckla och tillverka T-7A för det amerikanska flygvapnet”, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics i ett pressmeddelande, och visst har man ånyo visat framfötterna med kreativt tänkande i världsklass och den vinnande svenska ingenjörskonsten.

Boeing – T-7A Red Hawk

Saab USA

Saab USA – The Journey to West Lafayette

West Lafayette – Karta, satellitbild m m

Läs även Semper Miles: Saab och Boeing ska leverera USA:s nya skolflygplan och Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov samt Gripen redo att ta vid när äldre Hornet tackar för sig och Finland inleder provflygning med Gripen

(Bilden: T-7A Red Hawk. Något beskuren bild. Foto: Copyright Saab AB.)

– Production for new, stunning T-7A advanced trainer for US Air Force has started

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]