Närmare svenskt och finskt i val av stridsfordon för Australien?

I Australien fortgår den stora upphandlingsprocessen LAND 400 där man står i begrepp att köpa i storleksordningen 450 bandgående- och 225 hjulgående stridsfordon. Etappen för hjul, Fas 2, har pågått en tid och man närmar sig ”målrakan” med två kvarvarande finalister som kämpar hårt för att vinna kontraktet. Det står mellan å ena sidan finsk-svenska AMV35 där Patria står för fordon, Hägglunds för torn (båda BAE) och där även Saab är med och levererar. Å andra sidan tyska Rheinmetalls Boxer 8×8. Två stycken på många sätt lika fordon.

Vad gäller band, fas 3, är man inte lika långt gångna i tävlingen. BAE Hägglunds CV90 finns med som stark kandidat och med sin modulära flexibilitet samt samma tornlösning som till AMV35-fordonen borde man ligga bra till – särskilt om det går vägen med val av hjulfordon.

Nyligen presenterades den nya CV90 MkIV med sina fantastiska framsteg. Något som uppmärksammats runt om i världen, inte minst i Australien. Entrén för MkIV torde kunna göra stor skillnad gentemot konkurrensen om inte pris och leveranstid påverkas avsevärt.

I det senaste numret av australiensiska magasinet Defence Technology Review presenteras den nya CV90:an på ett uppslag med positiva ordalag, trevlig grafik och möjligheter samt teknik lyfts fram ordentligt (se direktlänk nedan till artikeln). Information som får såväl beställare som konkurrenter att haja till rejält! Det svenska, befintliga och beprövade stridsfordonet fortsätter att utvecklas och leda i sitt segment! Utvärderingarna och testerna i LAND 400 går vidare.

Defence Technology Review – Evolved CV90 MkIV unveiled

Australian Government, Department of Defence – Land Combat Vehicle System LAND 400

BAE Systems – AMV35 – Capable, affordable, Australian

BAE Systems introduces next evolution of Infantry Fighting Vehicle with new CV90 MkIV

Läs även Semper Miles: Sverige och Norden starkt framme i LAND 400 och BAE erbjuder Patria och Hägglunds i fas 2 av LAND 400 samt BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär och Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV

(Bilden: En CV90 från ett annat tillfälle. Foto: US Army, CCO, PD)

– Will newly uncovered CV90 MkIV, making a giant leap, be a game changer when it comes to Phase 3 in LAND 400 competition for 450 tracked IFV’s?

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]