Det ser ut att kunna bli 6.8 mm för amerikanskt infanteri

Amerikanerna har under en längre tid krävt, diskuterat och testat en rad möjligheter att förbättra soldatens förmåga vad gäller vapen och kaliber. Högre projektilhastighet än idag och penetration av alla kända kroppsskydd på upp till 600 meters avstånd är det som gäller.

US Army Contracting Command ser framför sig ersättandet av såväl den enskildes M4-karbin och kulsprutan M249 – i den ordningen. Ersättarna går under benämning Next Generation Squad Weapons – Rifle (NGSW-R) respektive Next Generation Squad Weapons – Automatic Rifle (NGS-AR).

Nu har man kommit så långt att det blivit dags för ett utvalt antal tillverkare att tävla om att ta fram prototyper med kalibern 6.8 mm, alltså mellan den befintliga 5.56 och den tyngre 7.62. De betrodda företagen som får ta sig an uppgiften är: SIG Sauer, FN America, Textron Systems, General Dynamics och PCP Tactical. För närvarande talas det om att vinnaren kan se fram emot att leverera upp till 250 000 vapen.

Av de uppgifter vi tagit del av kan det bli dags för avancerade praktiska test från mitten av 2019. Hur en eventuell övergång till 6.8 påverkar NATO-standarden återstår att se, det handlar såklart till stor del om bemötande av kravbild, produktions-/tilldelningsvolymer och ekonomi – initialt för amerikanska försvaret och sedermera resten av världen.

Sig Sauer – Rifles

FN America – Rifles

Textron Systems – Weapon and Sensor Systems

General Dynamics – Ordnance and Tactical Systems

PCP Tactical

Läs även Semper Miles: På flera sätt nytänkande eldhandvapen på väg och P320 X-Carry blir Danmarks nya pistol samt Tystlåtet om nästa automatkarbin och Nu ser det ut som 7.62 får sin revansch

(Bilden: Soldater ur Amerikanska armén utrustade med M4-karbiner, från ett tidigare tillfälle. Foto: Joshua E. Powell, U.S. Army. CC0, PD.)

– It looks like 6.8 mm will do the thing for new US Army Carbines and Squad Machine Guns

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]