Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Ny fas inleds med fiendestyrkor i fallskärm över Gotland

Måndag igen men inte vilken måndag som helst. Idag är sista dagen av förberedelseskedet i Aurora 17. Under sju dagar har alla mobiliserats, kommit samman och på plats, det har ställts i ordning och samövats. En förberedande vecka, javisst, men synnerligen innehållsrik och bitvis riktigt fartfylld. Redo!

Nästa fas är förmågeskede tisdag-lördag (19-23/9) följt av försvaraskede söndag-onsdag (24-27/9). Nu sätter övandet igång på allvar i stora delar av Sverige vilket kommer att märkas av på flera sätt med stor militär närvaro i trafiken, i terrängen, i luften och på havet.

Scenariot bjuder på en stökig omvärld och överraskande väpnat angrepp mot Sverige. Aurora 17 involverar kring 20 000 män och kvinnor, vapen, fordon och annan utrustning ur samtliga truppslag.
Måndagen bjuder på stark övergång till förmågeskedet med bl a luftlandsättning där fienden, spelad av amerikanska fallskärmssoldater, fälls över Väskinde på Gotland. Något för den svensk-finska stridsgruppen att bita i.

Aurora 17 är en försvarsövning där Sverige självt och tillsammans med andra försvarar landets territorium och befolkning. Efter decennier av nedskärning och i skuggan av ett hårdare omvärldsläge är det första gången på ca 20 år vi övar i större volym.


Film: Aurora 17 – för ett starkare försvar och ökad samlad förmåga (5:55 min)


Film: Försvarsmaktens produktionschef Johan Svensson informerar om Aurora 17 vid ett seminarium i Almedalen. I sekvensen på bilden berörs just dagens luftlandsättning (44:31 min)

Försvarsmakten – Här övar vi (länsindelning, karta och detaljer)

Försvarsmaktsövning Aurora 17  (officiell, samlande  sida för övningen)

Läs även Semper Miles: Mycket militär aktivitet i och kring Östersjön och Funktionsövning för artilleriet i Örebroskogarna samt Däcksbro äntligen på gång till Södertälje

(Bilden är från ett tidigare skede under Aurora.)

– All ready for next phase of Aurora exercise in Sweden. Monday, defence against Airborne troops attacking Gotland! Info about Aurora 17 in English.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]