Inledd konkurs för båtbyggarna SSY

Det här verkar mycket konstigt. För ganska precis två månader sedan sjösatte gävleföretaget Swedish Steel Yachts AB (SSY) sin P16. En, enligt egen utsago, världsrevolutionerande båt som tagits fram i samarbete med Saab Kockums, Sandvik SMT, Scania och AGA/Linde. Det talades om att skapa en varvsindustri på orten med bortemot 160 anställda! Nu har man i dagarna inlett konkurs enligt knapphändiga uppgifter från bl a Bolagsverket.

Företaget som varit verksamt sedan 2011 presenterade en ny konstruktion med nya material som skulle bli extremt tåliga, snabba och underhållsfria båtar för militärt och civilt bruk. Byggda med en skrovtjocklek av endast 1,6 millimeter rostfritt stål skulle de tåla +40 knop, tuff sjö och vinterförhållanden. En fantastisk vision.

Inte ett ord om något annat än framtiden och det såg ut att gå så bra. Energimyndigheten sköt till 4,6 miljoner kronor i utvecklingspengar 2013 och våren 2016 klev man in på 33-listan, där Ny Teknik och Affärsvärlden utser Sveriges mest lovande teknikbolag, ”Sveriges framtid”.

I SSY:s egna kanaler eller i media har inget märkts ännu. Kanske kunde företagets ovanliga kommunikation, med uppmaningen att köpa aktier insprängt i nyhetsmeddelanden, ha kunnat vara en signal. Sjösättningen i maj skedde också med varsam rapportering, några bilder och en filmsnutt taget med mobilen. Det utlovade pressmaterialet dök aldrig upp någonstans. Fumligt kanske men det fanns som sagt inget som utåt tydde på fara.

Något måste ha gått rejält snett. Samarbetet med de stora koncernerna och kontakten med stat och kommun borde spela in för att hindra konkurs och att investeringarna går om intet. Och tillgångar verkar inte ha saknats. Kanske litet i sammanhanget men bolaget äger t ex sju fordon på fem anställda enligt Merinfo och Biluppgifter: Tre Land Rover Discovery Sport, två Land Rover Defender, en Land Rover Discovery och en Ford Mustang. Samtliga utom en av 2016 års modell.

Konkursansökan är bara några dagar gammal. Än vet ytterst få orsakerna och utfallet. Hur och om det här dessutom påverkar VD:s övriga bolagsengagemang, Linssen Yachts Sverige AB och Marin Hybridteknik i Sverige AB, är också okänt.

Läs även Semper Miles: SSY har sjösatt nya svenska superbåten P16

(Bilden är en tidigare produktskiss av P16.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]