Foto: Combat Camera/Försvarsmakten

Hundratals skadade tas omhand efter attack i Göteborg

Idag genomförs den omfattande katastrofövningen Liv där Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmakten genom Försvarsmedicincentrum (FömedC) hanterar runt hundra skadade efter en terrorattack där en lastbil exploderat. Man får räkna med mycket ambulans- och helikoptertrafik genom staden 09:00–16:00 under torsdagen. Allmänheten är noga informerad och det hålls en pressträff klockan 12:30. Många är de som deltar och noga följer. Både försvarsminister Peter Hultqvist och socialminister Annika Strandhäll är på plats i Göteborg under dagen.

Vid en första anblick påminns man om den större samarbetsövningen man genomförde 2015 i och med Arméövning och Flygvapenövning. Det här ser dock ut att gå från en enskild övning till något återkommande. ”Övning Liv är startskottet för en regional och lokal samverkan när det gäller Totalförsvarets sjukvårdssystem. Det finns många synergieffekter då vi arbetar inom samma område. Vi kommer fortsätta samarbeta och öva gemensamt” meddelas det från Försvarsmedicincentrum och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mycket, mycket bra och vi ser fram emot liknande övningar med samverkan för att skapa/upprätthålla beredskapsplaner och hantera allvarliga händelser, kriser, terrordåd och krig i fler svenska städer och regioner. De riktigt stora och folktäta såklart men även runt om i landet där mindre sjukhus och orter kan komma att agera målenhet eller etapp.


Film: Försvarsmakten – Sjukvård hela vägen (4:59 min)

Information till dig i Göteborgsområdet om katastrofövning Liv den 12 april (PDF)

Läs även Semper Miles: Sårade i strid flygs in till Sahlgrenska och Ingen garnison, ingen sjukvård, ingen landsbygd? samt Fortsatt hög sjukvårdskompetens i Mali och Sverige bäst på avancerad taktisk sjukvård

(Bilden: Skadade på väg in efter landning med Helikopter 16 på Sahlgrenska under övningen 2015.)

– Disaster exercise in Sweden’s second largest city Gothenburg today. The Armed Forces and the Sahlgrenska University Hospital to care for hundreds of injured

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]