Foto: Håkan Bergmark

Populär tur i skärgården i kalla krigets spår

Idag lägger de ut igen för körning med Kalla kriget som underliggande tema och det är ett populärt evenemang där man blir väl omhändertagen och guidad. De kända veteranbåtarna T121 Spica och R142 Ystad står redo att förgylla dagen för de entusiaster och nyfikna som kapat åt sig en plats. Många ryms ombord på de jämnstora fartygen på runt 240 ton och en bit över 40 meter i längd och 7 meters bredd men antalet platser är begränsat och det har varit slutsålt sedan länge.

Det börjar med en rundvandring på Gålöbasen och ombordstigning med genomgång av dagens tur. Därefter lägger man ut och går i rote söderut i skärgården. Här besöks flera platser med namn som känns igen av många, bl a Hårsfjärden, Musköberget, Mällsten och Älvsnabben. Intressant så det förslår och en spännande tid ombord både i majestätiskt glidande och med samtliga turbiner vrålande för höga hastigheter. Toppfarten ligger på 40 knop!!!

Är du i faggorna i södra skärgården har du chans att se dem passera. För de ombordvarande lär lördagen bli minnesvärd.

t121-spica-i-svts-battokig
T121 Spica i SVT:s Båttokig (13:23 min)

Officiella hemsidor med mer info, bilder och kommande evenemang:

T121 Spica

R142 Ystad

Veteranflottiljen

Se även Semper Miles: Kärnvapenbestyckad ubåt fast utanför Karlskrona

(Stora bilden visar Robotbåt 142 som lägger ut. Foto: Håkan Bergmark, PD. Lilla bilden Torpedbåt 121 – ur TV-programmet, SVT)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]