Örlogsdagar – En välfylld marin happening i Stockholm

Till veckoslutet ges möjligheten till heldagar i det maritima temat. Från och med fredag är Galärvarvet på Djurgården förstärkt med motortorpedbåtarna T46 och T56, robotbåt R142 Ystad, torpedbåten T121 Spica, minsveparna M20, M21 och M22 vedettbåten Sprängaren och patrullbåt V150 Jägaren! Flera av dem öppna för besök. En kulturskatt av den häftigare sorten, minst sagt.
Och det är mer ändå! De ordinarie sevärdheterna och museifartygen finns såklart på plats öppna för besök, som den bastanta isbrytaren Sankt Erik från 1915, med Europas största ångmaskiner (som både lördag och söndag kommer att startas och köras inför publik), fyrskeppet Finngrundet som byggdes 1903 och tjänstgjorde som fyr ända fram till 1969 samt Båthall 2 med ett 50-tal utställda båtar, motorer och tillbehör från perioden 1700-1800-talet, inklusive slupen Vasaorden!
Sällskapet Galärerna håller guidade visningar och berättar om Galärvarvet och radioamatörer opererar på fyrskeppet Finngrundet m m. På Sankt Erik finns Isbrytarcaféet.

Öppet 11:00-18:00 varje dag utom fredagen som avrundas speciellt då man håller pubkväll ända till 23:00 med underhållning. Sofie Livebrant med band spelar musik bl a från föreställningen ”Lighthouse Stories” med början 18:30. Söndag är avresedag för flera av de gästande fartygen så håll koll på programmet (nedan).

Örlogsdagar, 19-21 augusti, Museipiren strax intill Vasamuseet på Djurgården.
Program: Fredag, Lördag, Söndag

sjohistoriska
För den som finner detta intressant rekommenderas även ett besök på Sjöhistoriska museet och intilliggande Veteranmonumentet på andra sidan Djurgårdsbrunnsviken. Klicka här för karta (förinställd på promenadväg men ändra gärna till kollektivtrafik, ”bussen” uppe till vänster).

Sjöhistoriska museets hemsida

Veteranflottiljen

Veteranbåtsföreningen

Läs även Semper Miles: Bli med när R142 stolt lägger ut i juli

(Stora bilden: Några av fartygen ur Veteranflottiljen med Sankt Erik i bakgrunden 2015.)