Foto: Staff Sgt Stephen Linch

En liten grej av ren omtanke i julklapp

Så här i julklappstider kan det vara svårt att hitta något passande och omtänksamt att lägga under granen och överraska med. Varför då inte visa prov på ändlös omtänksamhet och satsa på något coolt som kan hjälpa och t o m rädda livet på mottagaren? Något som även kan bli ett samtalsämne. Det kanske inte fungerar som enda julklapp till alla men som komplement eller en julklapp bland flera kanske.
Kom ihåg att tänka efter och anpassa till mottagaren så gott det går bara. Att ge kollegan man umgås med en klyvyxa eller en bågsåg ”för att det är bra att skapa bränsle med i en nödsituation” fungerar men kan uppfattas som lite ogenomtänkt av t ex dottern eller svärmor. Där kanske en uppladdningsbar mobilladdare med solceller och/eller handvev kan vara lättare att förklara och få uppskattning för. Tja, eller så bara kör du på och njuter av de överraskade, tacksamma minerna.

Skämt åsido. Våga bry dig! Här är några blandade uppslag:

En överlevnadsbok av någon sort (finns t o m för barn), ett smidigt multiverktyg, en liten LED-ficklampa att ha runt halsen eller i nyckelknippan, en kurs i första hjälpen och/eller hjärt-lungräddning (kanske tillsammans), en hopfällbar svensk militärspade (”Klas” heter den), ett snyggt armband gjort av paracord och som kanske t o m har ett elddon, ett Life Straw (vattenreningssugrör) som gör att man kan dricka nästan var som helst, ett komplett sprit- eller gasolkök (inkl bränsle såklart), första hjälpen-kit av passande storlek till bilen, brandsläckare och brandfilt för hemmet, har du slantar så varför inte ett nödelverk, självförsvarskurs eller jägarexamen?

Väl igång på det här spåret kommer du säkert på fler alternativ, mer eller mindre öppet ”preppiga” beroende på person. Livet går vidare efter jul. Varför inte med något som underlättar, berikar och kanske räddar – från dig?

(Bilden, foto: Staff Sgt Stephen Linch, U.S. Air Force. Defense.gov. Released. Beskuren)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]