Foto: Erling Klintefors

Marinens händelserika historia på och under ytan

För den som vill vara med om något alldeles extra är Marinmuseum på Stumholmen i centrala Karlskrona ett givet mål. Redan byggnaden där hav och land bokstavligen möts är imponerande och lockar en att genast kliva in och ta del av Sveriges fantastiska sjöförsvarshistoria. Det är ett toppmodernt museum med massor att se, höra och göra och runt omkring finns museifartyg och båtar från olika tidsepoker att utforska. Vad sägs t ex om att besöka en äkta fullriggare eller en robotbåt?

Det senaste tillskottet är den stora ubåtshallen där över 110 år av försvarets undervattenshistoria samlas och där två av våra ubåtar återfinns. Där står de sida vid sida. Flottans första ubåt Hajen som 1904 var bland det modernaste som fanns med fotogenmotor, ett dykdjup på 30 meter och beväpning om tre torpeder samt den mer moderna Neptun som under sin tjänst i kalla krigets skugga 1980-1998 verkligen var ”off limits” för alla utom de absolut betrodda, nu med all utrustning och inredning bevarad och öppen för att kliva ombord. Unikt!

Mer då? Det finns mycket, mycket som fångar intresset och det mesta är tillgängligt för alla besökare. Vad sägs om stående utställningar med fantasieggande namn som t ex Ytspänning, Herravälde, Krigets svallvågor samt Undervattenstunneln? Missa inte heller att i förväg kolla museets kalender innan besök för särskilda visningar, föreläsningar och andra happenings (närmast, temavisning ”Hur fungerade gamla vapen? den 25/9). Ett besök på Marinmuseum kostar inte heller något – alltid fri entré! Det är en riktig juvel där i Karlskrona som alla borde få chansen att besöka!

Öppet varje dag 10:00-16:00 och extra kvällsöppet till klockan 19:00 varje onsdag (se mer om öppettider i höst under Besök oss på hemsidan)

Officiell hemsida med detaljerad info om utställningar och verksamhet, vägbeskrivning m m

visit-karlskrona_the-naval-museum
Film: Visit Karlskrona – The Naval Museum (1:20 min)

(Bilden är från den väl tilltagna ubåtshallen på Marinmuseum. Neptun som är 49,5 m lång och ca 6 m hög får lätt plats. Foto: Erling Klintefors, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/)

Se även Semper Miles: Kärnvapenbestyckad ubåt fast utanför Karlskrona samt Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]