Foto: Joel Thungren /Försvarsmakten/Combat Camera

Fiskeläget där man skräms av hemvärn och försvar

Åstön strax utanför Sundsvall och Timrå är en f d övningsanläggning och skjutfält. Här övades kustnära infanteristrid och luftvärn i årtionden. Så sent som 2006 gjordes en sanering av området och betecknas nu som friluftsområde.

Genom åren har man varje sommar firat Åstödagen genom att återknyta till traktens svunna tider av fiskekultur och det militära. En uppskattad, oförvanskad dag med marknadsstånd, hantverk, lotterier m m och såklart Hemvärnets realistiska uppvisningar, t ex landstigning med stridsbåt. (Åstödagen är t o m sprunget ur den årliga familjedag som Försvarsmakten ordnade under sin tid på platsen.)

Men 2015 hände något när arrangören meddelade att ”det faktiskt är en familjedag för alla och att Hemvärnets närvaro och pangande skrämmer hundar och människor med erfarenheter av krig”. Försvar blev något otäckt och den delen av Åstöns historia kunde gott falla i glömska. Det här uppmärksammades av oss och lokalpressen.

Tog man då sitt förnuft till fånga? Tyvärr! Året efter, alltså i fjol, lade en grå stridsbåt från Dockstavarvet till och man kunde gå ombord och titta. Åstödagens besökare slapp se läskiga soldater, vapen och sånt. En slags medelväg som verkar vara nivån även i år.
I morgon söndag är det dags och stiftelsen Fiskarmuseet låter hälsa att ”Även i år får vi besök av Civilförsvaret. De kommer och visar upp sin stridsbåt”(!!!)
En konstruerad beskrivning. Båten, i bestämd form, har väldigt lite med försvar att göra och Civilförsvaret har inte existerat på många, många år. Innehållet i övrigt för dagen är: Hamnpredikan i kapellet, visning av museistugan och strömmingsmuseet, laxgissning, trekamp, fiskedamm, varmkorv och knallar samt försäljning av smörgåsar, kaffe, saft och bullar.

Jodå, hela Sverige SKA leva och kommas ihåg, det är så riktigt och viktigt det kan bli, men det ska också försvaras! Vad gör man med områden där naiviteten tillåtits gå över styr?


Film: Åstödagen med Hemvärnet på plats, som det var före 2015 (4:07 min)

Båtförare Hemvärnet – en befattning för dig?

Läs även Semper Miles: Ingen militär tack i Sundsvalls skärgård och Hela bataljonen övar med kraft inne i städer samt Ny serie moderniserade ännu bättre stridsbåtar är på gång

(Stora bilden visar en ensam stridsbåt från ett annat tillfälle.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– When local history and tradition are anually celebrated on Åstö island outside Sundsvall, Swedish defence is considered scary and is since 2015 more or less kept outside despite the fact the island was hosting military barracks and training fields for over 40 years.