Foto: Mats Nyström/Combat Camera/Försvarsmakten

Viktiga kunskaper för journalister i risk- och konfliktzoner

Sedan 22 år arrangerar Försvarsmaktens överlevnadsskola, i samarbete med Försvarsmaktens kommunikationsavdelning, kursen Uppdrag i konfliktzon. Öppen endast för journalister och nu börjar det dra ihop sig till årets upplaga som hålls vecka 20 alltså 14-20 maj.

Det är en en specialanpassad utbildning för vad man kan komma att möta och behöva hantera när man rör sig i eller hamnar i riskfyllda miljöer. Under en vecka med K3 i Karlsborg får deltagarna teoretiskt och praktiskt bl a stifta närmare bekantskap med ämnen som grundläggande överlevnadsteknik, uppträdande vid vägspärr, agerande vid risk för minor och IED:er, sjukvård, övernattning under provisoriska förhållanden, kännedom om utländska och svenska eldhandvapen, kännedom om stridsfordon och uppträdande i fångenskap.

Kursen är högt aktad och mycket eftertraktad varför de sökande uppmanas att motivera varför just de ska beredas plats. Vad beträffar hur många inom svensk media som man hittills utbildat på detta vis släpper Försvarsmakten i år en uppdaterad siffra. Sedan 1996 har man haft fler än 350 deltagare (vilket är mer än en fördubbling från tidigare kommunicerad volym).

Ett gott initiativ. Hur många tråkiga situationer som kunnat undvikas eller liv det här räddat går endast att spekulera kring. Ansökningsperioden är öppen och pågår t o m 26 mars.

Försvarsmakten – Journalister övade överlevnad (från en tidigare genomförd utbildning)

Försvarsmaktens överlevnadsskola

Kommunikationsavdelningen

Läs även Semper Miles: Starkt försvar i utveckling i journalistiskt trendbrott och Hur har de det i Mali? samt Jag fryser och är törstig – Varför gör ingen något?

(Bilden: Stadsliv i Bamako, Malis huvudstad, från ett annat tillfälle.)

– Important and respected course for media in conflict zones arranged by Swedish Armed Forces specialists.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]