Foto: Daniel Mott

Besvärligt men inte hopplöst när det blev vinter i hela landet

Rysskylan och snökanonerna som drog in ställde till det. Även de sydligare delarna av landet fick för en tid sedan känna på ett otrevligt väderläge under några dygn vilket resulterade i inställda bussar och tåg, snöröjningen på knä, folk som tvingades övernatta i öppnade kommunhus, trafikolyckor, stängda vägar, eskorterade lastbilskonvojer och bandvagnar i tjänst med mera.

Det här är en typ av tillfälle då vi kan komma att behöva ta hand om oss själva medan samhället gör allt man kan för att återta greppet, säkra och lösa situationen. Att själv vara lite medveten och förberedd är verkligen ingen nackdel. Det gäller vid snökaos och alla andra fullt möjliga händelser, stora som små.

Den svenska boken Förberedd är en billig och perfekt start för den som vill skapa egen beredskap, för att klara av samhällets krav på 72 timmar eller mer (inte om domedagsprepping, inte om zombies eller överlevnad med endast en fällkniv och två tändstickor i den djupa vildmarken).
Den är skriven för våra förutsättningar i vår vardag, lagom tjock, lättsmält och förklarande samtidigt som läsaren får viktig utrustning presenterad. Här ingår även i detalj saker som vätske- och näringsbehov, förslag på mat att ha hemma, värmekällor och isolering, Everyday Carry, att ta sig hem på alternativa sätt, samverkan o s v. Allt för att bättre kunna klara av eventuella överraskningar. En utmärkt introduktion som även fungerar perfekt som bekräftelse och referens för den som redan kommit en bit på väg. Tillgänglig för en spottstyver i tryckt format och som e-bok.

Låt oss hoppas att vi så långt det går förskonas från katastrofer och besvärliga händelser men en sak är säker, det kommer definitivt att snöa och bli kallt fler gånger i vårt land. Men då kan vi stå ännu bättre förberedda och redo.

Förberedd, officiella hemsidan med gratis provläsning och länkar till återförsäljare

Fredsbaskerförlaget – Förberedd, En introduktion till Skandinavisk krisberedskap och prepping

Läs även Semper Miles: Jag fryser och är törstig – Varför gör ingen något? och Vaket kring krisberedskap i Tyskland – Hur blir det i Sverige? samt Viktiga lärdomar för svensk krissäkerhet och Välj nivå och greppa läget med vinterenheten

(Bilden: Kraftigt snöfall och hårda vindar vid Globen i Stockholm vid ett tidigare tillfälle. Foto: Daniel Mott, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]