Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Idag är det en viktig dag

Fädren, alltså våra pappor uppmärksammas! Det är en viktig dag att komma ihåg och att passa på att göra någonting av, med pompa och ståt eller i all enkelhet.

Det här är en händelse som är sprungen ur tacksamhet och hedrande och kom till i USA i början av förra seklet. Här hemma i Sverige har Fars dag firats sedan 1931.

Vi har liksom Norge, Island, Finland och Estland kopplat dagen till den andra söndagen i november men far hyllas vid olika tillfällen över hela året runt om i världen (t ex i Danmark där Fars dag högtidligen sammanfaller med nationaldagen).

Behöver det då vara avancerat med stora arrangemang och underfundiga presenter? Visst, har man resurserna och vet att far skulle gilla det allra bäst så passar det sig med bal i Hollywood-stil, stora hårda paket som visar sig innehålla (terräng-)fordon, resor, samlarföremål, upplevelser i stratosfären o s v.
Men kom ihåg att sånt som inte kan köpas för pengar också står högt i kurs för fäder, som hågkomst och ärlig uppskattning. Att du investerar lite av din dyrbara tid till att höra av dig och snacka lite eller göra ett besök för en fika och en kram. Grattis farsan, grattis farsor!

Nordiska museet – Fars dag

(Bilden: Salut från batteriet på Skeppsholmen från ett annat tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera/Försvarsmakten)

– Father’s Day in Sweden, Celebrated on second Sunday of November

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]