Foto: Ninaras

Gratulationer på självständighetsdagen och 100-årsjubiléet

Stort grattis Finland! Idag firas det extra stort runt om i hela landet, det har det förresten gjorts över hela året då det i år dessutom är 100 år av självständighet att stolt uppmärksamma.

Under dagen genomför Försvarsmakten den stora självständighetsparaden i Kuopio (med ca 1 200 soldater, 50 fordon av skilda slag samt 41 luftfartyg, alltså helikoptrar, flygplan o dyl), det hålls jubileumsgudtjänster i hela Finland och festgudstjänst i Domkyrkan i Helsingfors. I många städer ges lokala självständighetskonserter och studenternas fackeltåg är ett känt, uppskattat inslag. I år ordnas också en speciell uppvaktning vid hjältegravarna där cirka 7 000 unga män enskilt står hedersvakt vid en stupads grav.

Allvaret och firandet mynnar i aftonens stora fest i slottet med 1 900 särskilt inbjudna, som direktsänds på både finska och svenska i finsk TV, radio och via sociala medier. Klockan 22:00 ges ett enormt fyrverkeri. Se nedan för TV-tider i Finland. Finskt i svensk TV ser under eftermiddagen ut så här: 15:35 Episk Helsingforsskildring om kärlek och vänskap (Kunskapskanalen), 16:00 Tolv ting om Finland (SVT1), 16:30 Strömsö (SVT1), 17:45 Uutiset (SVT2), 19:30 Finland 100 år – konsert (SVT2), 20:00 Finland 100 år – konserten fortsätter (SVT1), 22:00 Min revolution 1917 (SVT1). Idag premiärvisas som bekant även storfilmen Okänd Soldat på svenska biografer.

Det är faktiskt enormt stort och uppmärksammas inte bara i Finland. Runt om i världen hissas den blåvita flaggan och kända monument och platser belyses i blått och vitt, s k festbelysning, för att hylla och hedra! I Sverige går Globen i de finska färgerna. Totalt talas det om ett 50-tal landmärken i ett 30-tal länder (klicka här för lista över land, stad och upplyst objekt).

Vi tillåter oss dagen till ära att slutligen skalda en smula. Text av artikelförfattaren:

I tidernas begynnelse och länge än mystiskt, lockande enligt minnen, epos och folkpoesi. Själen och kraften. I svunna dagar en berikande hälft även av detta land. Saknade bröder och systrar. Därefter en gång tvingad i kejsardöme på väg bort. Ett nytt rike i vardande dock. Oro i världen, resning mellan tankar nära. Hårda kval. Inte heller denna födsel utan smärta. Varvad med hopp och uthållighet av sällan skådat slag. Framtid kunde, kan och kommer skapas. Respekt. Idag självklart med snö så vit och blått av tusen sjöar. Vackert bröder och systrar. Fritt och utan glömska, alltjämt med själ och lockelse som i begynnelsen. Finland, sig självt!

Suomi Finland 100 – Grattis Finland 100 år!

Arenan YLE – TV-tablå

Läs även Semper Miles: Veteraner om kampen för självständighet som påverkade hela Norden och Riksparad m m där försvaret alltjämt angår alla samt Totalförsvar är en tillgång för landet på flera sätt

(Bilden: Stämningsfullt vid Helsingfors domkyrka, Senatstorget, från ett tidigare års firande. Foto: Ninaras, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.en)

– 100 years of Independence is celebrated in Finland and elsewhere around the Globe today!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]