Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten

Grattis Sverige!

Idag firar vi stolt vårt fosterland och suveränitet runt om i hela Sverige! Flaggorna går i topp, det skjuts salut och yppas fina ord för oss alla att enskilt och gemensamt fundera på och ta till oss av.

Sveriges nationaldag har sin grund långt bak i historien. År 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung, Kalmarunionen upphörde och Sverige blev åter en självständig stat, men även andra viktiga händelser förknippas med datumet och firandet. Dagen har haft flera namn genom åren, som Svenska flaggans dag, innan den till slut fick status som nationaldag 1983.

Tillsammans även om det är på håll. I det andra pandemiåret får vi ännu komma ihåg att vara förnuftiga och därför genomförs inga större, publiksamlande evenemang.

Sveriges television sänder direkt från firandet på Skansen i SVT 2 med början 20:00 och kan även följas online via SVT Play. Avslutas traditionsenligt med tapto från Kungliga slottet.

Visit Sweden

Sveriges nationalsång i musik och text – Du gamla du fria (med svensk och engelsk textning)

Sverige – Wikipedia

SVT – Nationaldagsfirande från Skansen

Försvarsmakten – Skjuta salut

Läs även Semper Miles: Nationaldagsflygningar 2021 och Intresset för nationen finns där trots bruset samt Den största satsningen sedan 50-talet

(Bilden är från ett tidigare år. Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten.)

– Sweden’s National Day, 6th June

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]