Foto: Andrew Dunn

Den längsta dagen och ljuset är här

Vår bästa tid är nu! Idag inträffar det många väntat på sedan det vände 21 december, sommarsolståndet när solen står som högst på norra halvklotet vilket bjuder på den längsta dagen och den kortaste natten.

En del glädjespridare påpekar att vi i och med det åter går mot mörkare tider. För all del, det stämmer, men jösses vad mycket ljus och sommar vi har att njuta innan det börjar märkas på allvar.

Borde det då inte vara midsommar idag? Jo, det har faktiskt varit så men det förändrades i och med kristnandet och tiden därefter då en ny högtid i närheten av sommarsolståndet, Johannes döparens födelsedag, gjorde entré. Johannesdagen, som den heter på flera språk, firas fredagen innan helgen närmast efter sommarsolståndet. Vi kallar den dock alltjämt för Midsommarafton och på senare tid kan man väl undra hur folk ser på högtiden/högtiderna som verkar ha smält ihop.

Läs även Semper Miles: Nu kommer ljuset tillbaka

(Bilden: Fortfarande viktig händelse på sina håll. Soluppgång, sommarsolståndet vid Stonehenge. Foto: Andrew Dunn, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.sv)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Summer Solstice! The longest day and shortest night in the Northern Hemisphere. Nationwide celebrated – at Midsummer´s eve in a few days.