Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Totalförsvar Öland – större och viktigare

I övermorgon är det dags för årets upplaga av den populära dagen Totalförsvar Öland som stadigt växer på sig. Här visar Försvarsmakten upp sig och det blir allt mellan informativt och spektakulärt, eller som huvudansvarige Berne Gustavsson uttrycker det: ”Här kommer allt som man vill titta på att finnas och det är ett häftigt program. Allmänheten, speciellt den yngre generationen, vet inte så mycket om försvaret och det vill vi ändra på.” Han nämner också att det stundtals blir höga ljudnivåer i och med helikopter- och stridsuppvisningarna!

I år medverkar Överbefälhavaren och MSB:s Generaldirektör i öppna seminariet Det totala försvaret av Sverige! ”Vad innebär totalförsvar? Vilken roll spelar myndigheter som Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i detta? Hur ska det implementeras? Vilken roll spelar frivilligorganisationer och hur ser den enskilde individens ansvar ut?”

Under hela dagen finns stationer med personal, utrustning, fordon m m där besökarna får stifta närmare bekantskap med Försvarsmakten, Räddningstjänsten, Polisen, Kustbevakningen m fl. Det finns servering och Hemvärnets musikkår Kalmar bjuder på konsert! (Se programmet nedan.)

Bland uppvisningarna blir det bl a luftlandsättning respektive brandbekämpning med helikopter, landstigning och strid i hamnen, flyguppvisningar, fallskärmshoppning – och så dundrar en rote Gripen över! Sugen på en helikoptertur? Den möjligheten finns också!

Tid och plats: Lördag den 1 oktober kl 10:00-17:00. Stora Rör, ca 10 km norr om Färjestaden (Klicka här för karta)

Totalförsvar Öland – Program med tider, detaljerad karta m m (PDF)

Folk och Försvar: Det totala försvaret av Sverige, program m m

Totalförsvar Öland är en del i den pågående skördefesten. Läs mer här!

Se även Semper Miles: ÖB och MSB:s generaldirektör till årets Totalförsvar Öland

(Bilden visar personal ur Kalmarbataljonen från ett annat tillfälle.) 

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]