Foto: Johan Fredriksson

En Stridsbåt 90 visade försiktigt upp sig på årets Åstödagen

Det hela började för över 40 år sedan med att försvaret, som då hade övningsområde på platsen, anordnade familjedag. En uppskattad tillställning som sedan återkom år efter år. Än idag är det en välbesökt hemvändartillställning på Åstön i Timrå kommun där Hemvärnet utgjort ett uppskattat inslag.
Förra året satte dock nuvarande arrangören ner foten. Försvarsmakten skulle inte längre vara ett inslag i Åstödagen. Militärer och pangande kunde skrämma hundar och människor med erfarenhet av krig. Historielöst så det förslår. I år tycktes man dock ha tänkt lite och försökt hitta en medelväg. Ur programmet: ”Stridsbåt 90 kommer och visar upp sig”, och det var det hela. En tjusig entré, manövrering och allmänhetens möjlighet att gå ombord och titta. Det var då för väl att de fick lägga till. Av besökarnas reaktioner var det ett uppskattat inslag men ett klart avbräck mot hur det sett ut fram till i fjol (se filmer nedan).

aston_film_2011
Så här såg det ut förr med landstigning. Video från 2011 års upplaga (4:07 min)

aston_film_2016_sundsvalls-tidning
Sundsvalls Tidnings reportage från årets Åstödag (1:50 min)

Intressant? Läs mer om Båtförare Hemvärnet – information och ansökan 

Läs även Semper Miles: Ingen militär tack i Sundsvalls skärgård

(Stora bilden visar en (maskeringsmålad) Stridsbåt 90 från ett annat tillfälle. Foto: Johan Fredriksson, CC-BY-SA-3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]