Foto: Cherie Cullen DoD

Sveriges delegation vid Nato i Bryssel är inte försvunnen

Vi har påtalats att för de som besöker den officiella hemsidan för Sveriges delegation vid Nato, med kontor i Bryssel, har det varit oroväckande tyst sedan i höstas. Senaste nyheten publicerades 26 oktober ifjol. De 15 i personalstyrkan har dock, som väl är, inte varit försvunna i snart fyra månader. Det är det avsmalnande valet av kommunikationsväg som ställer till det. Förhoppningsvis är det inte lika definitivt och går så långt som med Facebook-kontot (senast uppdaterat 14 maj 2013).

Delegationen är en egen myndighet som ”svarar för Sveriges samarbete med Nato inom ramen för Partnerskap för Fred (PFF) och dess multilaterala överbyggnad det Euroatlantiska Partnerskapsrådet (EAPR)” samt ”bevakar Natos verksamhet och utveckling, särskilt i de delar som har betydelse för svensk utrikes- och säkerhetspolitik”.

Kanske har det bara inte hänt något viktigt att delge allmänheten rörande Nato och svensk utrikes- och säkerhetspolitik?
Jodå, det händer såklart saker hela tiden i stort och smått och det har man faktiskt också kommunicerat. Det gäller dock för den intresserade att ha koll på flera kanaler. Under några år har man parallellt använt Twitter och som det ser ut väljer myndigheten nu uteslutande(?) att använda det korta snackisformatet (länk nedan).

Information och kommunikation är viktigt! Det gäller på många sätt, för att skapa kännedom och kunskap, dela omvärldsbevakning, situationer och ståndpunkter, arbeta upp förståelse och stöd för sin verksamhet m m. Även om responsen och nyttan kanske inte är synlig måste man ta det på största allvar. Att disciplinerat skapa, arbeta in och använda kanaler samt påtala ifall man väljer att gå vidare någon annanstans. Det gäller inte minst myndigheter.

Sweden at NATO (Twitterkontot)

Sveriges delegation vid Nato i Bryssel (hemsidan, -2017-09-26)

Mission of Sweden to Nato (Facebook, -2013-05-14)

Läs även Semper Miles: Är strödda uppdateringar detsamma som att aktivt skapa opinion, kunskap och gillande? och På rätt väg när försvaret låter Sverige vara i fred samt Träffsäker intern och extern kommunikation i norr

(Bilden är från ett tidigare möte i Bryssel. Foto: Cherie Cullen DoD, US Government, CC0 PD)

– Importance of information and communication!? The official delegation, Mission of Sweden to Nato, seems silently have gone to use short format Twitter as only(?) public information channel

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]