Foto: Pfc. Jacob A. Fuller, U. S. Marine Corps

Ryssland skarpt kritiskt till fler amerikanska marinsoldater i Norge

Planerna på att förlänga avtalet och utöka tränings-/övningsverksamheten i mellersta och norra Norge är en nagel i ögat på Ryssland som ser det destabiliserande och något som t o m kan utlösa kapprustning.

Sedan ett och ett halvt år finns ca 300 ur US Marine Corps på Værnes garnison och flygbas strax utanför Trondheim. Det är en roterande styrka som byts ut med sex månaders mellanrum. Det som händer nu är att Norge önskar förlänga avtalet med fem år, mer än fördubbla den amerikanska siffran till ca 700 soldater och öppna en andra träningsanläggning längre norrut i den betydande garnisonsorten Setermoen mellan Narvik och Tromsö.

Det handlar alltså inte om en stationerad styrka eftersom den lämnar och ersätts med jämna mellanrum. Det är ett program för att Natoallierade ska kunna öva och skapa erfarenhet i rätt förhållanden och tack vare det bättre kunna samverka med norska försvaret, enligt Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Från ryska ambassaden i Oslo meddelas det dock skarpt att man inte köper den förklaringen. Ryssland anser till att börja med att de amerikanska soldaterna utgör stationär trupp då numerären är densamma även om de 300 roteras. Det tillsammans med den planerade utökningen skapar oförutsägbarhet och ökar spänningarna. ”Vi ser det som ett ovänligt drag och det kommer inte att passera utan konsekvenser.”

Forsvaret – Værnes

Forsvaret – Setermoen

Kartor: Værnes resp Setermoen

Läs även Semper Miles: Sverige anfallsmål i “försvarsövningen” Zapad och Inte genom Sverige och inte till Ryssland men väl Kirkenes samt Snart mer väpnat övande och samarbeten utomlands och Sverige extremt kapabelt i hårda oförlåtande förhållanden

(Bilden: Marinsoldater vid ett tidigare övningstillfälle i Norge. Foto: Pfc. Jacob A. Fuller, U. S. Marine Corps. Released)

– Russia not happy with plans for more US Marines in Norway. Speaks of consequences

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]