Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

Över 60% vill ha tillbaka värnplikten och tjänsteplikten

Att avskaffandet av värnplikten var ett misstag öppnar oblygt debattartikeln i gårdagens Eskilstunakuriren, undertecknad Robert Björkenwall, frilansjournalist och utredare samt Jaan Ungerson, omvärldsanalytiker.

Behovet och nyttan av en stark försvarsmakt förstår de allra flesta och Försvarsmakten gör sitt yttersta för att skapa det bästa utifrån varje förutsättning. Men det är tufft eftersom volymerna inte stämmer mellan vision och verklighet. Inte vad gäller ekonomin i förhållande till önskad prestanda. Inte vad gäller utrustningsnivå. Och inte minst vad gäller den personal vi har idag – och rekryteringen går segt. Återstår för försvarsministern, regering och riksdag att hastigt inse fakta och återuppbygga. Över 60 procent av Sveriges befolkning uppges vilja ha tillbaka värn- och tjänsteplikten för svenska män och kvinnor.
”Ett folkligt förankrat försvar av högteknologiskt kvalificerade och vapentränade värnpliktiga är en självklar styrka också genom den kompetens de för med sig från sina civila yrken och sin lokalkännedom från olika delar av landet.” säger artikelförfattarna, liksom ”Den sociala gemenskap som en plikttjänstgöring innebär har spelat en viktig roll för ungas utveckling som samhällsmedborgare”. Klicka på länken nedan för att läsa artikeln i sin helhet.

Återinför värnplikt i Sverige