Foto: Program Executive Office Soldier

Tretton nationer övade för att möta varje hot

Det har övats rätt rejält på andra sidan Östersjön. Summeringen av den lettiska övningen Namejs 2018, som just genomförts i slutet av augusti och en bit in i september, är uteslutande positiv. Mer än 10 000 soldater från 13 Natoländer deltog med fokus på beredskap, mobilitet och interoperabilitet mellan lettiska och övriga länders styrkor.

Man har under två veckor arbetat med en stor bredd på uppgifter av skiftande slag, från att hantera lokala upplopp till större omfattande operationer där ”Den nationella försvarsstrukturen testas till hundra procent /../ för att försvara Lettland mot varje hot” enligt Lettlands överbefälhavare, generallöjtnant Leonids Kalnins.

Det stora antalet trupp, inklusive materiel och fordon, toppades dessutom med rejäl geografisk omfattning i vad som blev den största övningen i Lettland sedan man återfick sin frihet 1991. Militära anläggningar, övningsområden, privat mark och allmän infrastruktur har använts/berörts i varenda region av landet.


Film: Liela Vecumnieku kauja macibas “Namejs 2018”. På lettiska men med intressanta scener om inte annat (3:05 min)

Nacionalie brunotie speki – Försvarsmakten Lettland

Läs även Semper Miles: Ökad helikopterkraft för Lettland med nya kompletta Blackhawk och Vi är ett av tio länder som övar tillsammans över Baltikum samt Ökat bilateralt samarbete mellan Sverige och Baltikum och Obemannade fordon för europeisk säkerhet, försvar och försvarsindustri

(Bilden: Amerikanska och lettiska prickskyttar vid en tidigare övning. Foto: Program Executive Office Soldier, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/. Filmen: Latvijas armija, Youtube.)

– Two weeks for 10 000 troops in successful Exercise Namejs 2018, largest so far in Latvia’s modern history

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]