Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Tillsammans! Svensk värnplikt äntligen tillbaka

För att gå händelserna i förväg: Dagens förväntade beslut om att den allmänna värnplikten ska återinföras, eller återupptas från sitt ”vilande i fredstid”, är verkligen positivt och välkomnas från vänster till höger i riksdagen med uttalanden som ”värnplikten skulle aldrig ha avskaffats” och ”äntligen”.

För sju år sedan sattes värnplikten vilande efter en omröstning i riksdagen där endast tre röster vägde över för beslutet. Försvaret skulle istället bemannas med anställda, ett helt nytt grepp. Med åren visade det sig dock vara ytterligare ett försök som inte blev riktigt som man tänkt. Under förra året utreddes det hela för nytt beslut. Det som alltså kommer idag.

Nu tar vi nya tag och förstärker vad vi har. Det kommer antagligen att ta tid att få snurr på hjulen igen men någonstans ska vi börja. Nu, är en alldeles utmärkt tidpunkt. Att låta återinförandet av folkligheten och bredden dröja ytterligare är verkligen inget alternativ.

Den 1 juli i år återinförs mönstringsplikten och vi kan förvänta oss värnpliktsutbildning igen fr o m 1 januari 2018. Till en början ska 4.000 inkallas till tjänstgöring per år. Därefter har det talats om siffror på 8.000 värnpliktiga per år. (Se artikeln ”Nya värnplikten och kommande volymer ställda mot förr” länkad nedan!)

Det går plötsligt åt rätt håll och långbänken måste bort på fler områden, inte minst vad gäller en realistisk finansiering, materielanskaffning, regional spridning och så vill vi även se att repetitionsutbildningarna tar ordentlig fart.

Försvarsmakten om värnpliktens ursprung

Uppdaterat: Försvarsmaktens kommentar efter beslut: ”En kombination av frivillighet och plikt”

Läs även Semper Miles: Nya värnplikten och kommande volymer ställda mot förr och Värnpliktiga utgjorde ett besvärligt och dödligt försvar samt Fortfarande hundratusentals soldater i Sverige

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]