Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Svenska stridskrafter och övningsområden i omfattande Baltops 2019

Årets upplaga, den 47:e i ordningen, av den större övningen Baltic Operations, mer känd som Baltops, är redo att dra igång! På fredag den 7 juni hålls öppningsceremoni på marinbasen i Kiel, Tyskland. Aktiv övningsperiod är sedan 9-21 juni.

Sverige är såklart med och totalt deltar ca 12 000 soldater och sjömän från 18 länder med ett 50-tal fartyg, 2 ubåtar och ett 40-tal flygplan och helikoptrar.

Baltops genomförs i södra Östersjön och längs kuster/kustnära områden i Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Litauen och Lettland. Det vankas många moment i den förstärkta marina övningen som engagerar stridskrafter från sjö, luft och mark, bl a luftförsvar, ubåtsjakt, minröjning, amfibieoperationer m m. Allt för att ytterligare bygga och förbättra samverkan och interoperabilitet för säkerhet och stabilitet i regionen.

Bland det som torde intressera lite extra här hemma är en möjlig 500 man stark kombinerad landstigning och luftlandsättning i Skåne! Aktioner av den mer spektakulära sorten som vi imponerats av förr och som brukar uppskattas av allmänheten och skapa uppmärksamhet i media.


Film: BALTOPS 2019 Intro Video (0:58 min)

Försvarsmakten – Baltops 2019

Läs även Semper Miles: Flera nya smygkorvetter till ryska Östersjöflottan och Brittiska helikoptrar till Estland för övning och förstärkning samt Sverige anfallsmål i ”försvarsövningen” Zapad och Svenskt stål skapar rörlighet, eldkraft och skydd i Estland

(Bilden är från landstigning på Ravlunda skjutfält under Baltops ett tidigare år. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten. Filmen: U.S. 2nd Fleet, Youtube-kanal. DOD_106838749.)

– 47th Baltic Operations exercise, BALTOPS 2019, to take place 9-21 June

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]