Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

Ny fana högtidligt ur Konungens hand

I detta nu hålls ceremonin där H M Konungen överräcker ny regementsfana till Livgardet. Under fanöverlämningsceremonin (11:00-11:30) är delar av Livgardet uppställda på inre borggården med grenadjärkompaniet samt Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår.

Kungen håller tal och överlämnar högtidligen fanan till nytillträdda regementschefen överste Laura Swaan Wrede, varefter de uppställda inspekteras. Såväl allmänheten som media är inbjudna och finns på plats denna stora dag. ”Fanan har ett stort symboliskt värde för oss som militärt förband och det är en stor ära att ta emot den av Hans Majestät Konungen. Vi ska vårda fanan väl och föra den vidare med stolthet”, sade regementschefen.

Historiskt sett har fälttecken som fanor och standar använts för att visa vart olika förband befann sig under strid. Soldaterna svor då en ed att följa fälttecknet och försvara det med livet. För att alla skulle känna sig delaktiga fick de själva vara med att spika fast fälttecknet på stången. Traditionen lever vidare än idag, även om det är av mer symboliskt värde.

Försvarsmakten – Livgardet

Läs även Semper Miles: Så börjar åter arbetet på Helgeandsholmen och Spännande besök på ett av Sveriges största regementen samt Tillbakablick – Soldater överallt

(Bilden är från ett tidigare tillfälle när Konung Carl XVI Gustaf inspekterar sin Livbataljon på slottet.)

– Today new Regimental banner presented to Life Guards Regiment by His Majesty the King Carl XVI Gustaf.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]