Foto: Lukas Norrsell/ Försvarsmakten

Nationell ledningsträning för bataljonsstaber

Det handlar om taktik och metoder för att framgångsrikt leda och strida med stora sammansatta enheter. På onsdag drar den nationella brigadstridsledningsövningen Brigstri 18 igång, ledd av Markstridsskolan. Inga stridande enheter i fält men det kommer att röra på sig ordentligt och väcka en del uppmärksamhet ändå.

Förra årets upplaga engagerade samtliga bataljonsstaber i andra brigaden med drygt 300 tunga fordon i rörelse och i grupperingar. Årets upplaga lär också bli omfattande ”Övningen innebär en hög närvaro av militära förband i och omkring Skövde garnison och Skövde övningsfält” meddelar Försvarsmakten.
Då såg man Brigstri även som repetition inför den kommande Aurora 17. I år finns den stora internationella övningen Trident Juncture vid horisonten där omkring 35 000 soldater övar tillsammans i Norge i höst. Men först Våreld och en hel del annat på övningsfronten såklart.

Övningen Brigstri 18 kommer att pågå den 2-7 maj.

Brigadstridsledningsövning, Brigstri 18

Markstridsskolan (MSS)

Läs även Semper Miles: Välmatad totalförsvarsövning för samverkan på stabsnivå och Stor samövning för markstrid drar igång i Skåne samt Multinationella brigader på fötter i internationell kris och Sverige anfallsmål i “försvarsövningen” Zapad

(Bilden: Aurora 17. ”Brigadstabens personal kommer från alla delar inom Försvarsmakten.”)

– Battalion staffs in broad field exercise for tactics, methodology and routine

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]