Foto: Anders Blom/Försvarsmakten

Mer svensk personal till Operation Unifier

Vi har funnits med sedan 2018 i mindre skala men med mycket hög kompetens, i den Kanadaledda Operation Unifier i Ukraina, med ”ett icke-stridande stöd i syfte att konsolidera de ukrainska säkerhetsstyrkornas förmåga att självständigt hantera säkerheten i landet. Förutom det vi stöder med nu har Sverige bidragit med allt ifrån sjukvård till minröjning och utbildning av militärpoliser.” Kompetenshöjande och stabiliserande på flera områden, i landet och regionen.

Den svenska tränings- och utbildningsinsatsen i Ukraina fortsätter och kommer enligt regeringsbeslut att utökas. Från årsskiftet blir Försvarsmaktens engagemang i Unifier en egen insats med Gotlands regemente som uppsättande förband. Under vad som benämns som ”de kommande åren” ska den svenska närvaron växa från 3-4 personer till att omfatta upp till 15.

Andra medverkande nationer till stöd för Operation Unifier sedan starten, utöver Kanada och Sverige, är Danmark, Litauen, Polen, Storbritannien och USA.

Försvarsmaktens stöd till Ukraina växer
Försvarsmakten utomlands
Gotlands regemente – P 18

Canadian Army Podcast – S2 E4 – Operation UNIFIER (15:59 min)

Government of Canada – Operation UNIFIER

Armed Forces of Ukraine

Läs även Semper Miles: Pågående övningar i och kring Ukraina och Uppdaterat ökänt ryskt luftvärn till Ukrainas gräns samt Svensk-finska säkerhetsflygningar över Ukraina

(Bilden ”Genomförande försvar av stridsställning” är från ett tidigare utbildningstillfälle. Något beskuren bild. Foto: Anders Blom/Försvarsmakten. Podcastavsnittet: Canadian Army Youtubekanal.)

– Swedish training and instructing contribution to the stabilizing Operation Unifier in Ukraine, to be increased

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]