Gamla Defender pensionerad – kommer en ny?

Det har passerat 67 år sedan den första modellen såg dagens ljus för första gången och det blev ett långt och framgångsrikt liv. Land Rover Defender, den fyrkantiga och robusta arbetshästen som varit en favorit, inte bara i brittiska försvaret och för den brittiske bonden, har gjort jobbet inom många områden för många nationer runt om i hela världen.
Över två miljoner exemplar har tillverkats men nu är det slut då bilen är föråldrad och inte lever upp till EU:s säkerhetskrav. Den klarar inte heller krockskydd och miljökraven vad gäller utsläpp.

Uppgifterna om vad som händer härnäst går isär, där det både sägs att man siktar på något nytt och uppgraderat till 2019 och andra säger att den definitivt gått i graven. Sanningen torde ligga någonstans mitt emellan. Den modell av bilen som vi hittills känt den försvinner men kan komma att ersättas med något helt annat. Man verkar i så fall passa på att skapa något nytt och designat för att möta en bredare publik. Även om Defendern har ett grundmurat rykte och stor popularitet är det dock en vansklig väg som tidigare provats med bl a Hummer (där produktionen efter fallande försäljning upphörde 2010).

Foto: Norbert Aepli CC BY 3.0

Konceptmodellen DC100 som presenterats som en möjlig efterföljare känns inte riktigt som den skulle spela i samma division. Men på sistone har det framkommit uppgifter om att DC100 inte får fortsatt mandat. Det verkar som sagt ännu vara många turer innan vi eventuellt får se en ny Land Rover Defender.

Läs även Semper Miles artikel: Premiär för det allra senaste på band

Källor: Danmarks TV2, Autocar, Top Gear, Carscoops, Wikipedia

(Stora bilden: Lettiska Special Ops lastar en Defender för lufttransport. Foto US Federal PD. Lilla bilden: Koncept DC100. Foto Norbert Aepli CC BY 3.0)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]