Foto: SAAB

Göteborgs luftrum extra säkert under förmiddagen

I morse passerade en rote JAS Gripen över Göteborg. Inget konstigt i det då skyddet från vår försvarsmakt genom t ex flyg förekommer över hela landet, även större städer.

Tidningen Göteborgs-Posten rapporterar om överraskade medborgare som larmat om händelsen från flera håll. ”Det lät väldigt högt, säger ett vittne till GP”. Journalisterna vill nu av Försvarsmakten veta vad det kostar per timme att flyga, något de kommer att få uppgifter om på måndag.

I sammanhanget finns två problem. Det ena är att människor som ser eller hör ett stridsflygplan, eller något annat som överraskar dem, känner att de omedelbart måste ringa någonstans för att få reda på vad som händer (jämför med när ”Hesa Fredrik” drog igång i södra Stockholm för en tid sedan). Det andra är infallsvinkeln i media, som blivit mindre förekommande men som bevisligen finns kvar. Istället för att, som rubriken i GP:s artikel, förklara det odramatiska och naturliga i händelsen bygger man den lilla rapporteringen med att flera människor bland StorGöteborgs nära en miljon invånare blivit överraskade och någon kanske t o m lite rädd.
Människors okunskap och rädsla får inte förringas utan ska såklart bemötas med god information för att även hos dem skapa förståelse och trygghet.

GP – Därför flög stridsflygplanen över Göteborg

Läs även Semper Miles artiklar: JAS-skydd över Stockholm samt Viktigt meddelande till vilken allmänhet?

(Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: © Copyright Saab AB.)