SGT Jeffrey Allen, USAF

Första prototypen nu på väg till USA?

Igår landade det ryska flygbolaget Volga-Dnepr sitt transportplan ”Vladimir Kokkinaki”, av typen Ilyushin Il-76 (Candid), som därefter, under stort hemlighetsmakeri, ska ha lastats med den första (färdiga) SAAB-Boeing-prototypen T-X för vidare transport till USA. Uppgifterna kommer från radio P4 och är ännu obekräftade.

Projektet att finna ett nytt flygplan till amerikanernas skolflygplansflotta går vidare. Fortfarande används T-38 Talon som i över 40 år tjänstgjort i utbildningen av stridspiloter ”over there”.
Det är flera om budet där SAAB och Boeing slagit ihop sina påsar för att skapa bästa förutsättningar för ett helt nytt toppmodernt plan enligt kravställningen. Tillsammans har de båda företagen enorma erfarenheter och fördelar, både specifikt på flygområdet och vad gäller annan försvarsindustri.
I ett första skede kommer vinnaren av kontraktet för nya skolflygplan leverera ca 350 stycken. I förlängningen kan det komma att röra sig om över 1.000. En synnerligen viktig affär som kan, om man tillåts fortsätta spekulera, betyda ytterligare svensk-amerikanska samarbeten och affärer på sikt – även för JAS Gripen!

SAAB har ännu inte kommenterat uppgifterna om den påstådda transporten (som ju i så fall också skvallrar om var man befinner sig tidsmässigt). Vi passar hur som helst på att önska dem lycka till.

T-X-programmet

Northrop T-38 Talon

Ilyushin Il-76

Läs även Semper Miles artikel: Nya Gripen här idag – Sverige fortsätter att briljera

(Bilden visar T-38 Talon, planet som ska få en efterföljare. SGT Jeffrey Allen, USAF, Public Domain)

Källor: P4 Östergötland, HNL Rarebirds, US Air Force, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]