Foto: Presidential Executive Office

Den där rysk-kinesiska marinövningen fortsätter

Det har varit och är mycket fokus på Aurora, Northern Coasts och Zapad. Med all rätt men det händer mer. Vi minns ännu den rysk-kinesiska marinövningen Joint Sea 2017 (även ”Maritime Cooperation 2017”) som gick av stapeln under stort rabalder i somras. Den är inte slut utan går fr o m idag in i sin andra fas.
Då var det kraftsamling i Östersjön. Skådeplatsen för fortsättningen är förlagd till andra sidan Ryssland, närmare bestämt Japanska havet och Ochotska havet. Ett redan mycket spänt område som man delar med Nordkorea, Sydkorea och Japan.

Övningen har föregåtts av en fyra dagar lång kustnära del med utgångspunkt Vladivostok och nu sätter man alltså av till havs för att samöva taktiskt med bl a skarpa insatser mot yt- och undervattensverksamhet samt flyg. Storleken på den gemensamma styrkan uppskattas till elva fartyg och två ubåtar. Del två av Joint Sea/Maritime Cooperation pågår 22-26 september.


Film: Joint Sea 2017 – A look back at China-Russia joint drill in Baltic Sea (0:49 min)

Kartbild över Japanska och Ochotska havet

Läs även Semper Miles: Tillresta ryssar på väg hem igen men kommer gärna tillbaka och Då är man i gång med Väst i Öst samt Mycket militär aktivitet i och kring Östersjön

(Bilden är från en tidigare rysk övning i Ochotska havet. Foto: Presidential Executive Office CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Film från New China TV.)

– Russian-Chinese Naval Exercise Joint Sea 2017/Maritime Cooperation 2017, earlier held in Baltic Sea, is shifting into Phase 2, starting today in already tense area of Okhotsk- and Japanese Sea.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]