Foto: Leif Gren/Riksantikvarieämbetet

Den beridna högvakten med parad genom Stockholm är tillbaka

I morgon torsdag den 26 april är det åter dags! För den som vill vara med om premiären gäller avmarsch från Kavallerikasern på Lidingövägen 28 klockan 11:35 med marschväg Lidingövägen, Sturegatan, Stureplan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg, Norrbro, Skeppsbron och Slottsbacken till Stockholms Slott där vaktavlösningen sedan genomförs på yttre borggården 12:15-13:00.

Den beridna vaktparaden har genomförts i Stockholm i sin nuvarande form sedan 1906. Beriden vakttjänst har däremot funnits i huvudstaden sedan 1700-talet. I täten rider Livgardets dragonmusikkår följt av vaktstyrka med soldater och officerare ur Livskvadron eller 13:e skvadron från Livbataljon, Livgardet.”

Föreningen för den Beridna Högvakten

Försvarsmakten Jobb & karriär – Beriden högvakt Skyttesoldat

Livgardet

Läs även Semper Miles: En speciell dag med hästar och musik på Kavallerikasern och Ny fana högtidligt ur Konungens hand samt Parader i det offentliga för heder och vi-känsla

(Bilden: Den beridna vaktparaden är en viktig symbol för Sverige och spelar en betydelsefull roll som en del av det svenska kulturarvet vid statsbesök, nationaldagsfirande och kungliga bröllop. Foto: Leif Gren/Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/deed.en)

– On Thursday 26th April it is premiere for the Swedish Mounted Guard procession 2018

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]