Foto: Stanislav Kozlovskiy

Då är man i gång med Väst i Öst

Idag sätter de igång den gigantiska övningen Zapad där ryska styrkor på upp emot 240 000 man med allt vad man kunnat uppbringa i utrustningsväg samlats för att träna i närheten av gränsen till de Baltiska staterna och Vitryssland. Övandet kommer också otrevligt nära oss i och med att Kaliningrad, den militärt nedlusade sedan andra världskrigets slut ockuperade enklaven med kust till Östersjön, i allra högsta grad kommer att delta.

Under övningen som pågår 14-20 september kommer det inte att finnas någon internationell övervakning på plats, som annars är normalt vid övningar som omfattar fler än 13 000 man. Ryssarna har nämligen valt att i delmoment inte öva fler än 13 000 samtidigt.
Självklart ska även Putin få öva försvar och den här övningen är ingen nyhet utan genomförs vart fjärde år på olika håll i ryssland. Men storleken, det närmast juridiska utnyttjandet av reglerna till sin fördel och påföljande hemlighetsmakeriet är osnyggt och oroar grannar och väst, vilket i sig troligen ingår som ett test.

Högljudda s k fredsaktivister här hemma, på sina håll uppbackade av bl a kulturpersoner och Miljöpartiet (i regeringsställning), verkar inte vilja beröra Zapad och de nära på en kvarts miljon soldaterna i rörelse. Då är det tyst men man slår gärna på stora trumman mot att vårt eget försvar för första gången på 20 år genomför något av större volym – där större volym utgör mindre än 10% av vad ryssarna väljer att braka igång med.

Zapad (eller ”Запад”) betyder förresten Väst på ryska. Tänk att väderstrecken öst och väst, trots att så lång tid hunnit passera sedan Berlinmurens och sovjetdiktaturens fall samt den s k demokratiprocessen i Ryssland, fortfarande anger skillnaden på ”vi och dom”.

Läs även Semper Miles: Återupptagna kontakter med Moskva och Ansträngd rysk budget men försvarsmakten prioriteras samt Ryssland placerar mer S-400 på Kola

(Bilden visar en terränglastbil ZIL-131 och är från ett tidigare tillfälle. Foto: Stanislav Kozlovskiy CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– Today the gigantic Russian exercise Zapad starts. Up to 240,000 troops will be training until Wednesday in areas close to borders of The Baltic States and Belarus.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]