Foto: News Øresund - Johan Wessman

Svensk livsmedelsproduktion är viktigare än så här

Enligt ATL Lantbrukets affärstidning har Findus idag meddelat att man lägger ner produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker i skånska Bjuv. 450 medarbetare har varslats om uppsägning (uppgiften om antalet varslade skiljer sig dock åt. Helsingborgs Dagblad och Dagens Industri nämner under eftermiddagen att det rör sig om hela 650 personer).
Ett viktigt skäl för varslet anges vara vårt geografiska läge där Sverige och Skandinavien inte kan konkurrera med andra stora marknader som Syd- och Västeuropa. Årets odlingskontrakt kommer att fullföljas men sedan är det slut med odling av ärtor och andra grönsaker för Findus.

Det här är en utveckling som tyvärr inte är unik. Vi måste se till att skapa förutsättningar och en produktionsvänlig miljö i Sverige. Vågar vi lita på att importmöjligheterna och logistiken kommer att fungera klanderfritt för all evighet – ens i en värld där olika kriser el dyl inte är medräknade? Hur fria är vi förresten att, som medlem i EU och den inre marknaden, vidtaga åtgärder som främjar vår egen produktion och med det vår nations råvaru- och livsmedelsberedskap?

Läs även Semper Miles artikel:  Kvar i landet men rejäl centralisering på annan ort samt Är inte livsmedel en del av vår vardag och säkerhet?

(Bilden: ”På tre timmar ska ärtorna tröskas, köras med lastbil till Findus fabrik i Bjuv, sorteras, sköljas och frysas.” Foto: News Øresund – Johan Wessman, Flickr, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)) 

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]