Nytt koncept för svenska militära och civila tjänstebåtar

De tänker rätt och stort på Swedish Steel Yachts (SSY) och tar just nu fram den prototyp man hoppas kunna presentera tidigt nästa år. Samtidigt försöker man få till en större varvsetablering, en verksamhet som idag sysselsätter tio anställda men som på sikt snabbt kan växa till omkring 160. Man har uttalade planer på att försöka blåsa liv i Gävles stolta båtbyggartradition.

Det aktuella konceptet heter P16, en ultralätt båt på 16 meter för tuffare uppdrag som t ex försvar och räddningstjänst, ypperlig för extrema sjöar både sommar och vinter (inklusive isförhållanden). Projektet är uppmärksammat och omfattar flera starka aktörer. SSY arbetar tillsammans med Sandvik, AGA, SAAB och Scania.

Att slå sig in på den här konkurrensutsatta marknaden kräver något extra och det är flera faktorer som sticker ut. Det toppmoderna svenska stålet från Sandvik med deras nya rostfria stållegering Super Duplex 2507 som är extremt tåligt, motståndskraftigt mot saltvatten, har låg vikt och skapar en mycket slät yta som inte behöver bottenmålas. Revolutionerande egenskaper som är tilltalande både ekonomiskt och miljömässigt. Sammanfogningen genom lasersvetsning, som möjliggörs genom AGA Gas, är också uppseendeväckande och ger hållbarhet, osynliga skarvar och garanterar hög produktionstakt. Ny marinmotor från Scania och framtidsteknik från SAAB. Sedan är det just den utvecklade byggtekniken med bl a stötupptagande balkar, ”med anor/inspiration från vikingatiden”, så innovativ att det resulterat i den patenterade lösning man nu utgår från.

Det här är ytterligare ett exempel på svensk ingenjörskap och kraft att ta fram ny teknik för världsmarknaden. Kanske vore det här även något för försvar och räddning kring våra egna kuster?

ssy_p16_b

Swedish Steel Yachts officiella hemsida

Läs även Semper Miles: Återupprätta vår produktion av försvarsmateriel samt Inledd konkurs för båtbyggarna SSY

Källor: Swedish Steel Yachts, Båtliv, Gefle Dagblad, Ny Teknik

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]