Läget var minst sagt spänt. Kalla kriget var rådande sedan många decennier och det var för tillfället extra påtagligt i Sverige som nu hade en sovjetisk ubåt rejält på grund vid Torhamnaskär i Gåsefjärden. Platsen var inne på militärt skyddsområde, bara ca 10 km sydöst om Karlskrona. En incident som uppmärksammades och bevakades i hela världen och gjorde U-137 (eller S-363 som var den sovjetiska beteckningen) till en världskändis. Inte riktigt vad grannen i öst var ute efter.
Ubåtskapten Gusjin hävdade att man felnavigerat och trodde sig vara vid det sovjetallierade Polens kust(!) Sanningen torde snarare finnas i det faktum att man intresserat sig för skärgårdsområdet utanför en av våra viktigare baser och inte minst av svenska marinens pågående försök med en ny ubåtsjakttorped i närområdet, med Ubåten Neptun och två helikoptrar ur 13.Helikopterdivisionen.
Varenda dag under incidenten var såklart en pärs men efter en vecka, idag för exakt 34 år sedan, blev tisdagen den 3 november en av de värre då Försvarets forskningsanstalt (FOA) med säkerhet kunde rapportera till regeringen att det fanns kärnvapen ombord.
Det har i modern tid framkommit uppgifter om att svenska försvaret hade en detaljerad anfallsplan som gick ut på att en styrka om 24 kustjägarbefäl skulle ta besättningen till fånga och att ubåten därefter skulle bogseras till Karlskrona. Det har även framkommit att ryssarna var beredda att spränga båten ifall de stormades, med eller utan de kärnvapenbestyckade torpederna ombord.
Spännande och lättsmält dag för dag-sammanfattning presenterad av Blekinge museum
Rysk soldat knackade mig på axeln – Svenska Dagbladet
Läs även Semper Miles artikel: Eskalerande ubåtsdramatik i Gullmarsfjorden
Källor: Blekinge museum, SvD, Wiki