Sverige i särklass värst drabbat av skjutningar

Sverige leder i en dyster mätning där 21 dött och 189 skottskadats bara i Stockholm mellan 2010 och sommaren 2015. Siffrorna för tvåan Köpenhamn är 6 respektive 30 för samma period. Det är SVT som idag presenterar den chockerande statistiken och jämförelsen mot våra grannländers huvudstäder.

Siffrorna är så illa att även Göteborg och Malmö individuellt placerar sig före våra grannars huvudstäder, både vad gäller dödade och skadade.

Det rör sig om en tydlig trend där våldet med skjutvapen på våra gator ökar! Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, säger att det inte går att svara på exakt varför det skjuts mer i Sverige. Det finns olikheter i hur polisen arbetar i de fyra länderna men förutsättningarna är relativt likartade vad gäller lagstiftning och andra verktyg. ”Jag tror snarare att vi har en mycket sämre social situation här. Det vi ser nu är resultatet av ett misslyckande som sträcker sig tjugo år tillbaka när de här unga killarna som nu skjuter växte upp.” säger Sarnecki. Se SVT:s artikel för ytterligare information och samtliga uppställda siffror.

SVT – Extrem situation jämfört med grannländerna