I afton gick den nerklippta 45-minutersversionen av dokumentären ”Om kriget kom” i SVT (som de kallade ”Skymningsläge – Sverige under kalla kriget” i tablån), berättelsen om hur det kunde ha gått under kalla kriget, byggt på försvarsmaktens eget filmmaterial. Det är bra att gemene man får sig en chans att ta del av det här. Genom en kortare variant slåss man bättre om uppmärksamheten mot dussinprogrammen i mediebruset och den alltid närvarande mobiltelefonen.
Det är mycket lätt att uppskatta vad Melker Becker och Mediabruket åstadkommer. Om kriget kom är inget undantag, vare sig fullängdsversionen i åtta avsnitt på bort emot 15 minuter vardera eller den här kortare varianten. Genom massor av bakgrundsjobb och snygg presentation dramatiseras Sovjetunionens fullskaliga anfall och hur vi skulle ha hanterat det. Man skapar hög igenkänningseffekt för den som var med på den tiden och chans till nyintresse för den som vuxit upp med den eviga freden och en tynande svensk beredskap efter sovjetkommunismens fall. Det här var verkligheten, det här var på riktigt!
Realismen skapar intresse och engagemang. ”Vi kunde” och ”vi kan till stor del än” letar sig in i medvetandet. Det medryckande engagemanget tar dock med tittaren på en annan resa när berättelsen utvecklar sig. Tröskeleffekten var hög, Sverige var välutrustat och förberett. Alla gjorde vad de kunde. Om kriget kom är dock realistiskt till punkt och pricka. Det finns till slut ingen Hollywood-vändning och lyckligt slut att hoppas på.
Budskapet om att landet måste försvaras till sista blodsdroppen framträder väl liksom vikten av totalförsvar. Detta för att hela tiden göra det så besvärligt för angriparen att han ska tvingas överväga sitt misstag – eller behöva gå ”all in” med domedagsvapen.
Tröskeln fungerar men den är tidsbegränsad. Det blir till slut övermäktigt och det går slutligen åt skogen efter långt och hårt motstånd, på värsta tänkbara vis. Det känns i ärlighetens namn tomt och eländigt i slutminutrarna och när filmen är slut – även om man där bromsar hårt och påpekar att det ju aldrig blev så på riktigt. Behållningen är en iskall påminnelse och en väckarklocka som borde ringa på många håll i vårt avlånga land.
Man kan bara hoppas att några som inte redan är med på tåget fattar allvaret och budskapet rörande dåtidens, och dagens behov av ett återinfört, totalförsvar, alltså de fyra benen militärt-, civilt-, psykologiskt- och ekonomiskt försvar. Historielöshet och nonchalans är nämligen två väldigt farliga vägvisare.
Om kriget kom är en stolt men omskakande resa som fyller sitt syfte. Ett gott initiativ av filmskaparna men bollen ligger alltjämt hos oss vanligt folk. Vi som dagligen åtnjuter freden och friheten, som kan ta steget och bli en del av försvar och säkerhet. Vi som väljer de som har ansvaret för skyddet och funktionen i vårt land, i fred, i kris och, Gud förbjude, i krig.
Den kortare versionen av Om kriget kom kan ses även i morgon 19/5 kl 10:00 på SVT1 och på fredag den 26/5 kl 01:25 på SVT24, samt när som helst på Youtube. Samtliga avsnitt av den längre serien finns tillgängliga på Försvarsmaktens officiella Youtubekanal.
Skymningsläge – Sverige under kalla kriget (45:04 min)
Läs även Semper Miles: Låt oss ta oss i kragen – hela vägen upp och Drömmen om ett svenskt totalförsvar är stark samt Kunskap och gemenskap för förståelse och uppoffring
(Bilden: En av kanonerna på Femörefortet. Foto: Xauxa Håkan Svensson CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)
[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]