Foto: Havmåke

Norge bygger nytt och större för kustbevakning och försvar

Precis som vi har de mycket kust och vatten att hålla koll på med en stor skillnad i att norska kustbevakningen även opererar i Norra ishavet OCH är en del av Marinen. Det är extremt krävande miljöer och uppdrag och nu satsar man på tre nya kustbevakningsfartyg som ska ersätta tre äldre trotjänare av Nordkapp-klass.

Med sina 136 meters längd och 22 meters bredd kommer de bli de största i sitt slag i de norra vattnen (jämförelsevis mäter våra största kustbevakningsfartyg, Poseidon, Triton och Amfitrite 82 meter medan marinens HMS Carlskrona är drygt 105 och våra Visbykorvetter 73 meter).

Anbudsförfarandet hölls inom Norge då det handlar om ”nationella säkerhetsintressen”. Det får såklart även effekt på inhemsk ekonomi och arbetsliv. Norska kompletta skeppsbyggaren VARD Group, med ca 9 000 anställda på sina fem varv i Norge samt fyra utomlands, har fått uppdraget att bygga de avancerade, specialanpassade fartygen för tjänst i Arktis. Ordern är värd motsvarande 5,6 miljarder svenska kronor och leverans ska ske 2022, 2023 och 2024.

Kystvakta – Norges kustbevakning

VARD Langsten

Nordkapp-class offshore patrol vessel, som nu ska ersättas

Läs även Semper Miles: Gap ger NH90-trassel även i Norge och Ryssland bygger mångfacetterad infrastruktur i vattnen i norr samt Kraftigt ökad marin verksamhet i norr och Norge tar över styret i viktiga nordiska samarbeten

(Bilden är från ett annat tidigare tillfälle. NCGV Helicopter landing on CG Senja. Foto: Havmåke, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– Shipbuilder VARD win contract to deliver three 136 meter vessels to the Norwegian Coast Guard

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]