Foto: Försvarsmakten

Luften går ur Almedalen under eftermiddagen – och framöver?

Almedalsveckan har pågått sedan i söndags och än är det några dagar kvar. Det är dock ett Visby och Almedalen som tunnas ut rejält efter att det som vanligt toppat mitt i.

Idag klockan tolv checkar Försvarsmakten ut ur programmet. Det har tyvärr varit halvtunt vad gäller försvarsfrågor, försvarets närvaro, militärt rent generellt, polisen, samhälls- och krisberedskap etc i år. Det finns såklart mycket annat på plats men den som är intresserad av sånt har inte mycket att hämta efter de få programpunkter vi fann för dagen.
Det skulle vara de återstående partiledarnas tal då men det är tveksamt att folk väljer att bli kvar och slå dank för att få sig 45-60 minuter partipolitik till livs sent under de återstående, dyrbara sommardagarna. Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och Isabella Lövin kommer nog att lämnas ohörda av många (åtminstone på plats).

Försvarsmakten sparade på krutet då man såg att den miljon deras närvaro normalt brukar kosta (inräknat både den skyddande uppgiften som den sociala närvaron) inte kunde avsättas. Årets budget hamnade istället på 75 000 kronor, med ett antal gästanden men utan egna arrangemang! Kanske har även närmare eftertanke bidragit till beslutet?
En miljon är i sammanhanget lite pengar då Almedalsveckan totalt sett är ett dyrt jippo som enligt Skattebetalarnas förening och Slöseriombudsmannen kostar de svenska skattebetalarna ”över 100 miljoner kronor”.

Det började med ett tal från ett lastbilsflak för 50 år sedan. Nu känns det i ärlighetens namn som Almedalen pöst över gränserna. Måste partierna ha var sin dag? Kanske kunde det fokuseras bättre och visst borde det offentliga stanna upp och tänka efter, oavsett om det rör sig om viktiga uppmärksammade seminarier och samarbeten eller chartrade flygplan för en halv miljon när kommunalpolitiker inte kan resa som ”Svensson” gör och så har vi evenemangshysterin där alla, stor som liten, förväntas krysta ur sig och bekosta femtonminuters-happenings om än det ena än det andra.

Idag går luften definitivt ur. Antal evenemang dag för dag talar sitt tydliga språk: SÖN 165, MÅN 1016, TIS 1192, ONS 1095, TOR 647, FRE 186, LÖR 57, SÖN 19. Att Statsministern lämnade Gotland därhän i fjol och i år endast dök upp för sitt tal är också en indikation.
Den förlängda veckan är snarare en fyradagarshistoria och borde kunna komprimeras. Kanske kunde det här/den här typen av evenemang även tjäna på att tillåtas röra på sig till olika platser i landet, år för år.

Almedalsveckan, officiella hemsidan

Läs även Semper Miles: Intressant i Almedalen 2018 och Inga fartyg till politikernas Visby när Försvarsmakten tvingas hålla igen samt Positioner och maktutövande hand i hand med fullt ansvar?

(Bilden: ÖB deltog i seminarium om ”Nudging – vägen till ett inkluderande och framgångsrikt företag” i tisdags, arrangerat av Mångfaldsakademin och Veckans Affärer.)

– Almedalen Week, where politicians, leaders, authorities, corporation, interest organizations, lobbyists, media etc gather for eight whole days, is in desperate need of focus and renovation

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]