Låt oss ta oss i kragen – hela vägen upp

Vi vet att det är tufft och vi vet att det inte längre ser ut som det gjort. På sistone märker den uppmärksamme tyvärr att det i media gärna tas upp och i sociala media delas ämnen som sparkar in öppna dörrar. Finns det månne en agenda besläktad med kränkningshysterin? Vi syftar särskilt till den hypade nyheten om att försvaret av Gotland över tid näst intill omintetgjorts och att den aktuella nysatsningen är underdimensionerad i förhållande till vad de flesta av oss vet skulle behövas och hoppas på.

Självklart ska faktum inte förtigas. Det är allmänt känt att vi inte har vad som ställdes upp in på 1980- och 1990-talets början och att, i det här fallet, Gotland behöver betydligt mer än tillresta luftvärnssoldater o dyl. Lösningen är dock inte att se saker och ting uteslutande i svart och upprepat dela varenda rapport som går ut på att allt är förlorat.
Skänker vi det psykologiska försvaret en tanke så tillkommer en hel del. Vi, det  svenska folket är fortfarande tuffa jäklar och inte alls helt försvarslösa. Vi är fortfarande ett okuvligt folk som sannerligen kommer att göra segt motstånd utifrån varje eventuell situation. Faktum är att fördelningen av försvaret ”ner på” Hemvärnet gjort det hela mer folkligt och verklighetsnära – och det är inte hötjugor som gemene man har i händerna!

Utgångsläget bestäms dock av de folkvalda (makten kommer av folket) och vi måste göra det omöjligt att tjäna politiska poäng genom att i veckor, månader och år samtala om saker som i bästa fall har en möjlighet att bli av på sikt.
Det är inte befogat att folk runt om i landet ska få det skrivet på näsan att de gör för lite eller att motstånd är meningslöst. Låt oss istället hylla och bli en del av de som gör vad de kan och försöka få spiralen att snurra uppåt. Här talar vi inte ”bara” om det nationella och lokala militära försvaret utan om ansvar i form av civilförsvarsberedskap, försörjningsberedskapen m m.

Läs även Semper Miles: Vi måste på nytt säkra vår försörjningsberedskap, Totalförsvaret åter! Hälften av landet utan fullgod civil styrning samt Vi behöver ansvar och resurser mot terror och oro

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]