Foto: Frank Schwichtenberg

Trotjänaren Piper Cub fyller 80 och flyger stolt vidare

Att människor kan flyga är idag inget konstigt utan ses som ganska naturligt eftersom flygplansvärlden hunnit vara med ett tag. En bit över 110 år har passerat sedan bröderna Wright, eller om det nu var Gustav Weisskopf, för första gången begav sig upp i luftrummet. Här hemma har kända trotjänare som Hercules, SK 60, Viggen, Draken m fl hunnit passera 50-strecket och i fjol fyllde svenska Flygvapnet 90 år.

En annan känd flygplanstyp som hunnit vara med riktigt länge är Piper Cub som blir 80 år i år! Ett omtyckt plan som genom åren hunnit vara med lite överallt. Artilleriflyget och Arméflyget hade t ex 29 stycken av versionen Super Cub (Fpl 51) i tjänst under 16 år.

80-årsjubiléet kommer att uppmärksammas runt om i världen. Även i Sverige såklart. Under helgen 26-28 maj är det med anledning av detta stor Fly-in på Höganäs flygplats (ESMH), ”Cub & Cub’s Meeting” och man räknar med att ett 50-tal flygplan från hela Europa kommer att ansluta för att träffas och deltaga i aktiviteterna.

På lördag den 27 maj är det öppen flygdag 09:00-17:00 med visning och uppvisning på marken och i luften. Även RC-flyg på temat kommer att finnas på plats. Fritt inträde! (Klicka här för karta)

Cub & Cub’s Meeting – Fullständigt program, info m m (PDF)

För den som kommer med flyg – Nordvästra Skånes flygklubb med flyginfo, fältkarta, väder m m

Flygplan 51

Läs även Semper Miles: En svensk stolthet SAAB 37 Viggen fyller 50 år idag och [SK 60] Fortfarande pigg efter 50 år i skyarna samt Två dagar rejäl flygfest på Malmen

(Bilden: En klassiskt gul Piper PA-18 Super Cub. Foto: Frank Schwichtenberg, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]