Foto: The Royal International Air Tattoo

Tre laddade dagar med världens största och bästa airshow

Vilken dunderhelg det kommer att bli där i sydvästra Storbritannien! Enligt väldigt många, inklusive den svenskättade astronauten Buzz Aldrin, är The Royal International Air Tattoo (RIAT) den bästa av dem alla! Under fredag, lördag och söndag samlas man på RAF Fairford i Gloucestershire. Flygvapenkrafter och flyg från hela världen och flera epoker från sina bästa sidor i luften och tillgängliga på marken.

Sist vi kollade rörde det sig om över 170 militära och civila flygfarkoster! Från våra trakter visar Sverige stolt upp Gripen C och Gripen D, Danmark C-130J och F-16, Finland F-18C Hornet och Norge F-16.
I veckan har F 7 genomfört flygtransporter av såväl passagerare som gods med TP84 Hercules till Fairford – med utgångspunkt Hovby flygplats, alltså ”Lidköpingsbasen” vi nyligen rapporterat om (se länk nedan). ”Skaraborgs flygflottilj deltar tillsammans med Norrbottens flygflottilj, Blekinge flygflottilj och Trängregementet vid Royal International Air Display 2018.”

RIAT räknar med att ta emot ca 160 000 showbesökare under de tre dagarna, 1 400 militär personal och runt 6 000 som kommer i affärer, inte minst representerande försvarsindustrin.
För de riktigt entusiastiska som inte har lyckan att vara på plats har man öppnat för möjligheten att mot en ringa kostnad följa allt som händer genom PlanesTV som streamar live över nätet. ”Log in, sit back and watch the world’s greatest airshow from the comfort of your own home.”

Royal Air Force, det brittiska flygvapnet, firar dessutom 100 år i år med särskilda och spektakulära uppvisningar runt om i landet, inte minst här under fredagen, något man noga understryker inte får missas!

Den första upplagan arrangerades redan 1971 och det har vuxit på sig. År 2003 utnämnde Guinness rekordbok The Royal International Air Tattoo till världens största flygshow och här har det genom åren dykt upp överraskande premiärvisningar o dyl till allmänhetens stora gillande och världspressens uppmärksamhet. Något i år? Det återstår att se.


Film: RIAT 2018 Showreel (1:18 min)

The Royal International Air Tattoo – Officiella hemsidan

Direkt till mässöversikt

Planes TV RIAT Live Stream

RAF Fairford – Satellit-/kartöversikt m m

Läs även Semper Miles: Välskötta f d Lidköpingsbasen blir åter skyddsobjekt och Toppuppdaterade Gripen även i Tjeckien samt Ett sekel med Ilmavoimat firas stort till helgen och Över ännu större yta av Sverige och kanske även på sommaren?

(Bilden: Attackhelikopter Apache AH1 under uppvisning på förra årets RIAT. Foto: The Royal International Air Tattoo.)

– Three action packed days with the largest and best Airshow, RIAT, at RAF Fairford 13-15th July

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]